Децата с късогледство се увеличават, коментира зам.-ректорът на Медицинския университет във

...
Децата с късогледство се увеличават, коментира зам.-ректорът на Медицинския университет във
Коментари Харесай

Зам.-ректорът на варненския МУ: Децата с късогледство се увеличават

Децата с късогледство се усилват, коментира зам.-ректорът на Медицинския университет във Варна член кор. проф. Христина Групчева. „ Наблюдаваме такава наклонност при профилактичните стратегии, които регулярно организираме във Варна със съдействието на общината. В последните 10 години отчитаме над 5% растеж на късогледите деца още в 1 и 2 клас ”, сподели тя.

„ Очното здраве несъмнено е капитал и повода да го третираме по този начин е доста елементарна – дано всеки да затвори очи и да се опита да направи нещо. Това на процедура е невероятно, тъй като забележителна част от информацията получаваме с помощта на нашето зрение ”, изясни тя.

„ Осъществяването на очна профилактика е една извънредно значима задача, която има освен здравни, етични и стопански последствия, а и всемирен ”, акцентира заместник-ректорът на Варненския медицински университет.

Идеята за книгата ѝ „ 55 аргументи да обичаме очите ” поражда съвсем на смешка, описа проф. Групчева. „ От години се пробвам да убедя моите пациенти, че би трябвало да се хранят рационално, с цел да могат да пазят своето зрение. В един миг взех решение, че мога да им дам повече препоръки, а това съответства с моята 55-а годишнина и написах тази книга ”, изясни тя.

„ За страдание пандемията от COVID-19 се отрази отрицателно на очното здраве поради затворения метод на живот и взирането в екраните на електронните устройства. Когато човек се концентрира в едно устройство преди всичко се подтиска мигането. Това има извънредно значимо значение за очната повърхнина ”, акцентира проф. Групчева.

По думите ѝ тютюнопушенето е един от най-вредните привички, които повреждат очите.  Тя изясни и практиките, с които би трябвало да внимават дамите, когато употребяват грим. „ Спането с грип е доста нездравословен нави ”, посочи заместник-ректорът на Варненския медицински университет.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР